Sfeervol Lijiang

Hoi,

Even een verslagje van de drie dagen in Lijiang.

Angeline

Vrijdag 19 september

Vanmorgen vroeg opgestaan omdat we naar het vliegveld moesten. Vanmorgen zijn we van Chengdu naar Lijiang gevlogen.Iets na de middag kwamen we aan in dit super leuke plaatsje. Eindelijk weg van de grote stad. Lijiang is een plaatsje met allemaal leuke smalle straatjes. In dit dorp wonen veel naxi. De Naxi stammen af van de tibetaanse nomaden. Ik vind ze er echt heel anders uitzien dan chinezen, meer indiaanachtig, ofwel bergvolkachtig.Ondanks dat het hier erg toeristisch is (met chinezen) hangt hier een leuk sfeertje. We hebben vanmiddag gewoon lekker door deze straatjes geslenterd en zagen wel waar we uit kwamen. We zijn ook op de Zhongyi markt geweest. Eerst kwamen we op een gedeelte met allemaal dieren. Echt heel zielig, want de dieren hadden bijna geen ruimte. De konijnen kropen over elkaar heen om een ander plekje te krijgen en dat gold ook zo voor de kippen, eenden en ander pluimvee. De vissen 'zwommen' in een bak met amper water en konden alleen maar adem halen en verder ook niet bewegen. Toen een verkoopster een haan bij de kop beet pakte en een mes pakte ben ik maar snel verder gelopen. De groente en fruitgedeelten zijn ook altijd leuk en kleurrijk, dus dat was wel weer leuk. We hebben ook nog een poosje op een bankje gezeten aan het grote plein en daar werden (stiekem) foto's van ons gemaakt en soms kwamen ze ook bij ons op het bankje zitten voor een foto.Een leuke eerste dag in het plaatsje Lijiang.

Zaterdag 20 september

Vandaag lekker op de fiets. Al had ik niet zo'n hele fijne fiets, want mijn zadel kon niet hoger en als je vals plat moet fietsen valt het niet mee als je zadel te laag staat. Maar wel heerlijk!

Onderweg naar het eerste plaatsje Baisha zagen we nog een autorijschool. Dat was een park met allemaal wegen er in. Deed mij meer denken aan een pretpark waar kinderen in autotjes rond kunnen rijden.

Baisha is een heel mooi naxidorpje. De wegen lagen alleen bijna allemaal open, dus het was een grote puinhoop. Maar ondanks dat toch wel leuk om de mensen te fotograferen en te proberen om soms leuke straatjes te zien. We hebben ook nog een bezoek gebracht aan de 92-jarige taoistische dokter Ho. Deze dokter heeft zelfs bezoek gehad van Maxima. Ik vond hem vooral fotogeniek ;-)

We zijn weer verder gefiets en zijn naar Shuhe gefiets. In het begin vond ik het dorpje helemaal niet leuk. Alleen maar souvenirwinkels en weinig authentiek. Maar toen we aan het oude deel van dit plaatsje kwamen vond ik het toch wel een redelijk plaatsje. Want dit deel was authentieker en rustiger.

Aan het einde van de middag zijn we naar het park van de zwarte drakenbron gefiets. Echt een chinees park met veel kitsch. In en rondom het water waren bruggetjes en torentjes. In het park waren ook naxi-mensen aan het dansen.

Moe maar voldaan kwamen we aan het einde van de middag in ons hotel aan en effe genoten van een drankje op het terras van ons hotel bij onze kamer.

Daarna zijn we nog effe de stad ingegaan om wat te eten en te genieten van de verlichte gebouwen. Echt ongelofelijk hoe weinig engels ze spreken in restaurants. Zeg eigenlijk maar gerust helemaal geen engels. Maar met handen en voeten kom je er toch wel een beetje uit. Wat ook nog grappig was. Toen we naar een servetje vroegen haalde de ober ze uit zijn broekzak. Ik heb me maar even omgedraaid omdat ik er heel erg om moest lachen.

Zondag 21 september

Vanmorgen effe alleen Lijiang ingeweest omdat de rest van de groep ging paardrijden. Best lekker eigenlijk om geen programma of (afspraak)tijdstip te hebben. De andere dagen hadden we toch een programma waar ik aan mee deed of je sprak een tijdstip af met andere reisgenoten.

Maar vanmorgen geen wekker en geen afspraak, dus lekker rustig aangedaan en alleen door Lijiang gedwaald. Ik vind het heerlijk om van de drukke stukken af te gaan. En de rustige niet toeristische straatjes te ontdekken. Ik was eerst op een pleintje waar ze aan het dansen waren. Terwijl ik daar zat kwam er een groepje vrouwen aan met een klein radiotje en daar ging een groepje van zo'n 6 vrouwen tai chi doen. Erg leuk om te zien en ze waren nog lenig ook ;-).

Daarna door de leuke straatjes, vooral langs de watertjes, waar het nog erg rustig was, gelopen. Af en toe hoorde ik 'klik' en werd er stiekem een foto van me gemaakt en soms hoorde ik een groepje jongens heel voorzichting 'hello' roepen. Uiteindelijk was ik zo aan het dwalen dat ik echt geen idee meer had waar ik was. Even de plattegrond aan een chinees laten zien en ik wist het weer en kon de weg via het grote plein weer vinden naar het hotel.

s'middags na de lunch zijn we nog een keer naar de Zhongimarkt geweest. Weer werden er levende dieren, geslachte dieren, groente en fruit verkocht. Ik geniet dan vooral van de kleuren en van de mensen.

Miranda

Wat een mooie reis maak je toch. Geweldige foto's. Ik denk dat ik Lijiang ook op ons lijstje zet van nog te bezoeken plaatsen.

marion

Weer een mooi verslag van een fantastische reis. Lijiang is idd een hele sfeervolle plaats.